Fietssnelweg voor coöperaties

 

 

 

 

 

 

ODE Decentraal directeur Siward Zomer legt graag uit hoe ODE Decentraal er aan werkt om ervoor te zorgen dat burgers in de energietransitie zonder obstakels duurzame projecten te kunnen realiseren. Hij gebruikt hiervoor de metafoor van de fietssnelweg voor energiecoöperaties

Een fietssnelweg voor energiecoöperaties

Zonder obstakels

In Europa is een hevig strijd bezig over hoe de toekomstige Energie Unie eruit gaat zien. Samen met onze Europese federatie REScoop.eu werken we aan een toekomst voor burgers in de energietransitie zonder obstakels en barrières.

ODE Decentraal probeert op nationaal niveau ook zoveel mogelijk drempels voor haar leden weg te halen. Na een jaar hard werken moeten in de komende maanden de resultaten zichtbaar worden van hoe die ‘fietssnelweg’ eruit gaat zien.  Het doel is om een weg te maken om energiecoöperaties duurzame energieprojecten te kunnen laten opzetten, zonder dat er gestopt hoeft te worden.

Financiele ondersteuning

Bij de start van een project is kennis en kapitaal nodig. Onderzoeksbureau REBEL onderzoekt in dit kader de haalbaarheid van een financiële ondersteuningstool voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten van energiecoöperaties.

Grondposities

Dat betekent dat energiecoöperaties grond- of dakposities moeten zien te krijgen om te mogen bouwen. Daarbij hebben gemeenten en provincies juridische handvaten nodig om energiecoöperaties te ondersteunen bij het verkrijgen van een grondpositie. In ons onslangs verschenen rapport Locaties voor Energiecoöperaties staan juridische handvatten voor gemeentes, provincies en energiecoöperaties voor het verkrijgen van grondposities..

SDE+

Wanneer een project ontwikkeld kan worden, moeten de energiecoöperaties niet voor een dichte deur komen te staan bij de aanvraag van de SDE+. Daarom zijn we in samenwerking met Economische Zaken aan het kijken hoe de SDE+ beter kan functioneren voor energiecoöperaties.

Kapitaal

Dat betekent dat energiecoöperaties het kapitaal kunnen ophalen op een juridisch correcte manier. Daarom loopt er nu een onderzoek over financieel juridische constructies binnen de coöperatieve energiesector. Begin volgend jaar moeten de eerste resultaten beschikbaar zijn, zodat we 2017 weer een versnelling hoger kunnen.

Siward Zomer, directeur ODE Decentraal