Over Ons

Wat is ODE Decentraal?
Missie, visie, doelen
Lid worden

Digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks het laatste verenigingsnieuws en blijft op de hoogte van onze interessante bijeenkomsten.
Schrijf je HIER in voor de nieuwsbrief.

Wat is ODE Decentraal?

Wij zijn de grootste belangenvereniging van duurzame energieproducenten en -consumenten in Nederland. We vertegenwoordigen het grootste deel van alle energiecoöperaties en burgerinitiatieven in Nederland. Dat zijn tienduizenden mensen.
Wij zijn een onafhankelijke vereniging die opkomt voor de duurzame energiebelangen van onze leden. Dit zijn zowel individuele leden als mensen die lid zijn van één of meer van onze deelnemende regionale verenigingen en coöperaties.

Lees hier over wat ODE Decentraal allemaal doet.

Netwerk

Wij zijn een netwerk van burgers, bedrijven en instellingen die hun energiehuishouding in eigen hand nemen.
Er komen steeds meer lokale en decentrale duurzame energie-initiatieven bij. De waarde van onze initiatieven is groot. De overgang naar een duurzame energiehuishouding kan niet zonder ons. Met z’n allen hebben we een enorme drive om de energievoorziening anders aan te pakken: duurzamer, leuker, goedkoper.
Samen maken we duurzame energie in Nederland groot!

De Lokale Energiemonitor geeft aan hoe belangrijk we zijn!

Wie zijn er aangesloten bij het netwerk van ODE Decentraal?

Bekijk hier onze leden en aangesloten organisaties en bedrijven.
Meer lezen over onze samenwerkingspartners? Klik hier
Ook lid worden? Klik hier

In de maak: De Energieke Samenleving

Een grote sterke organisatie die alle georganiseerde burgers (local energy communities ) in de energietransitie bij elkaar brengt

Het beperken van de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tot maximaal 2 graden temperatuurstijging vereist een zeer steil transitie-pad. Krachtenbundeling en professionalisering is een absolute voorwaarde. Daarom hebben ODE Decentraal, REScoopNL, ECODE, HOOM en PAWEX (met deelname van de coöperatie Windunie) besloten hun krachten te bundelen in één zichtbare organisatie met als voorlopige werknaam ‘Energieke Samenleving’. Lees hier verder.

Vrijwilligers

ODE Decentraal is een vrijwilligersorganisatie. Met een grote groep enthousiaste mensen werken we aan het versterken van de organisatie. Werk jij ook mee aan meer duurzame energie door burgerinitiatieven? Sluit je aan! Klik hier voor meer info. 

Bestuur

Acht bestuursleden en een directeur besturen ODE Decentraal. Ieder bestuurslid heeft een eigen portefeuille. Onze bestuursleden hebben vanuit diverse achtergronden ervaring in de duurzame energiesector. Klik hier om kennis te maken met de bestuursleden en de directeur van ODE Decentraal.

Onze missie, visie en doelen

Missie

Wij zetten ons in voor een energievoorziening die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is. Een energievoorziening die bovendien opbrengsten genereert voor de leefomgeving, de lokale en regionale gemeenschap en -economie.

Onze visie

Wij geloven dat een actieve rol van burgers de energietransitie enorm kan versnellen, en tegelijk kan bijdragen aan een duurzame bebouwde omgeving, een democratische energiemarkt en een circulaire economie.

Ons doel

Ons doel is het vergroten van het aandeel duurzame energie in Nederland, specifiek door burgers en lokale initiatieven.

Lees verder over onze missie,visie en doelstellingen
Lees ons beleidsplan
Lees onze statuten

Lid Worden

Sluit je aan en maak de groeiende beweging vóór duurzame energie nog sterker!
Meld je hier aan als lid