Nieuws

Verbeterde postcoderoosregeling leidt direct tot nieuwe initiatieven

15 september 2015

Utrecht – donderdag 17 september  Burgers die meedoen met een lokaal duurzaam energieproject ontvangen per 1 januari meer korting op de energiebelasting. De korting wordt verhoogd van 7,5 cent naar 9 cent per kWh. Deze maatregel werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Dit is een goede impuls voor de Nederlandse duurzame energietransitie richting 2020”, aldus voorzitter Siward Zomer van Organisatie Duurzame Energie (ODE). De verhoogde belastingkorting maakt veel projecten die eerder niet uit konden nu wel haalbaar.

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de Postcoderoosregeling: slechts twee projecten kwamen tot realisatie. Zonnepark Ouverture in Eindhoven en Zonnepark DE Ramplaan in Haarlem; respectievelijk het eerste en grootste postcoderoosproject van Nederland.

De verhoging van de belastingkorting geeft geschat 150 tot 200 projecten een positieve business case. Hiermee leidt het aanpassen van de regeling direct tot een boost aan burgerinitiatieven. Uitgaande van 150 projecten, 1000 panelen per project 250 WP per paneel en produceren gezamenlijk 33.750.000 kWh zonnestroom. Genoeg voor 9.000 huishoudens. Hiermee wordt een investering door burgers in zonne-energie van 43 miljoen euro aangejaagd.

Echter, de overheid houdt met de huidige aanpassing van de regeling nog steeds de handrem erop. Het feit dat de grenzen van de zogenoemde postcoderoos moeten worden aangehouden brengt problemen met zich mee als iemand buiten verhuisd naar buiten de postcoderoos. Juist in dunbevolkt gebied, zullen de investeringen te klein zijn. Terwijl op boerenschuren en -erven juist een uitgelezen mogelijkheid ligt om zonnepanelen en windmolens te plaatsen.

Wij hopen dat de overheid nu inziet dat het tijd is om door te pakken. Lokale burgerinitiatieven komen helemaal tot volle bloei door de grenzen van de postcoderoos nu op te heffen. Geschat wordt dat zonder postcodegrenzen de jaarlijkse investering van burgers vertienvoudigd kan worden.

Het lukt Nederland maar niet om de energietransitie te versnellen. We lopen achter op de doelstellingen van 16% hernieuwbare energie in 2020. Deze is al teruggebracht naar 14%. We staan nu op 4,5%. Met een regeling waarbij de burger wordt gestimuleerd tot zelf opwekken zal er daadwerkelijk een stevige bijdrage geleverd worden aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling van 2020. Alleen dan zal de energietransitie echt op gang komen.

 

Voor meer informatie

IJmert Muilwijk, vicevoorzitter ODE Decentraal

Tel: 06-38651974